Ozon


 

 

Sprawdź, dlaczego ozon jest kluczem do sukcesu!

 

Ozon

Ozon jest bezpiecznym i nietrwałym środkiem dezynfekcyjnym i utleniającym wykorzystywanym do bezpośredniego kontaktu z żywnością oraz mycia powierzchni i urządzeń w postaci wodnej i gazowej.

Budowa ozonu

Ozon składa się z trzech cząsteczek tlenu czyli O3. Jest naturalnie występującym gazem chroniącym atmosferę ziemską przed promieniami UV. W naturze jest najczęściej spotykany podczas wyładowań atmosferycznych. Po burzy to właśnie jemu zawdzięczamy świeży i miły zapach.

Ozon w produkcji

Stosowany do celów dezynfekcji, utleniania i przedłużania trwałości produktów posiada wysokie przemysłowe stężenie.

Może być wykorzystywany jako ciągły przeciwbakteryjny strumień wodny lub powietrzny bezpośrednio na żywność, a jednocześnie dezynfekować m.in. linie technologiczne, przenośniki taśmowe, pojemniki i inne powierzchnie oraz urządzenia mające kontakt bezpośredni lub pośredni z żywnością.

Produkty poddane procesowi ozonowania są wolne od bakterii i wszelkich zanieczyszczeń. Wpływa to niewątpliwie na doskonały wygląd, aromat i walory smakowe, a co najważniejsze, na znaczne przedłużenie trwałości, które jest gwarancją większego zysku, ogromnych oszczędności, minimalizacji strat na poziomie 60% i zadowolenia konsumentów. Dodatkowo, system ozonowania można znacznie wydłużyć czas pracy, zmniejszając postoje w celu dezynfekcji i czyszczenia.

Woda ozonowana

Ozon w naturalnej postaci gazowej rozpuszcza się w zimnej wodzie aby wzbogacić ją w ozon i utworzyć tzw. wodę ozonowaną. Stosuje się ją jako niskociśnieniowy oprysk, kurtyny opryskowe, wysokociśnieniowe myjki, oprysk ręczny oraz wielu zindywidualizowanych zastosowań. Woda ozonowana może być wykorzystywana w obiegu zamkniętym, co radykalnie obniża koszty wody oraz energii.

Technologia ozonowania

System ozonowania jest dopasowywany ściśle do zapotrzebowania zleceniodawcy. Proces technologiczny musi być poddawany ciągłej kontroli, w celu doboru doskonałej wydajności, bezpiecznego stężenia, odpowiednich parametrów wody i innych czynników, wpływających na jakość produktów. Kluczowym elementem sukcesu jest dobór stężenia dla danego produktu oraz czasu oddziaływania ozonu. Dlatego, system składa się nie tylko z generatorów ozonu ale także z urządzeńi czujników, wspierających produkcję ozonu. Systemy ozonowania wyposażyliśmy w automatykę, co pozwala na wygodę i komfort użytkowania.

Zatwierdzenie Ozonu

Ozon O3 został zatwierdzony przez FDA, USDA, USDA Organic oraz Ministerstwo Zdrowia w rozporządzeniu o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ozon jest uznany i kontrolowany również przez Sanepid, a także stosowany w systemach HACCP.

Kopiowanie, przetwarzanie i wykorzystywanie treści oraz zdjęć bez zgody Ozon Food jest ZABRONIONE !