Rozwiązania technologiczne


 

 
Ozon oraz Systemy Ozon Food można zastosować w wielu aplikacjach bezpieczeństwa żywności oraz przedłużania jej trwałości. Rozwiązania Ozon Food można zastosować w sześciu głównych procesach: bezpośredni kontakt z żywnością, dezynfekcja powierzchni i urządzeń, przechowalnictwo i chłodzenie w atmosferze ozonowej, transport w atmosferze ozonowej, lód ozonowy, rybołówstwo morskie.

 

Bezpośredni Kontakt z Żywnością

Systemy Ozon Food można zintegrować z każdą istniejącą instalacją wodną oraz linią technologiczną. Rozpuszczony ozon w wodzie lub w postaci gazowej może być stosowany do bezpośredniego kontaktu z owocami, warzywami, surowym mięsem i drobiem, gotowymi produktami mięsnymi, a także rybami i jajami. Ozon jest uznany za ekologiczny i naturalny antybakteryjny dodatek podczas produkcji lub przetwarzania produktów spożywczych i owocowo-warzywnych. Jednocześnie może być stosowany na urządzenia i powierzchnie w celu ich dezynfekcji minimalizując postoje przeznaczone na dezynfekcję. Ozon skutecznie zabija wszystkie znane spożywcze i ludzkie czynniki chorobotwórcze.

Zalety:

  • Lepsza trwałość produktów
  • Lepszy kolor, wygląd, smak i zapach
  • Radykalnie obniża psucie się produktów
  • Minimalizuje straty w produkcie

Dowiedź się więcej

Dezynfekcja Powierzchni i Urządzeń

Woda wzbogacona w ozon czyli woda ozonowana może być stosowana do czyszczenia i dezynfekcji powierzchni i urządzeń mających kontakt z żywnością, a także tych nie mających kontaktu np. ściany, podłogi itp. Zastosowanie ozonu do czyszczenia i dezynfekcji zmniejsza ilość tłuszczu, oleju i rozkłada biofilm nagromadzony na różnych powierzchniach i urządzeniach. Woda ozonowana stosowana jest na linię technologiczne, urządzenia i powierzchnie. zakłady przetwórstwa spożywczego wymagają także utrzymania sterylnych warunków na podłogach i kanalizacji co bardzo dobrze zapewniają systemy Ozon Food przy minimalnych wydatkach obejmujących zużycie wody.

Dowiedź się więcej

Przechowalnictwo i Chłodzenie w Atmosferze Ozonowej (KAO)

Zastosowanie ozonu jako środka przeciwbakteryjnego i przedłużającego trwałość produktów w chłodniach i Kontrolowanej Atmosferze Ozonowej (KAO) ma bardzo wiele zalet. Ozon skutecznie zabija wszystkie patogeny i bakterie w tym pleśnie i grzyby, które mogą szybko niszczyć produkty w chłodni i przechowalni. Dodatkowo ozon jest ekologiczny ze względu na rozpad do tlenu, dzięki temu nie ma jakichkolwiek pozostałości w produktach spożywczych po procesie przedłużania trwałości. Ozon w chłodni lub przechowalni znacznie zmniejsza dojrzewanie owoców dzięki neutralizacji etylenu, który jest odpowiedzialny za ich dojrzewanie.

Zalety:

  • Przedłuża trwałość produktów na etapie chłodzenia lub przechowywania
  • Dezynfekuje produkt
  • Kontrola mikrobiologiczna, hamuje i minimalizuje wzrost patogenów, bakterii, wirusów, grzybów, pleśni itp.
  • Neutralizuje etylen
  • Zredukowanie lub całkowite wyeliminowanie fumigantów

Dowiedź się więcej

Transport w Atmosferze Ozonowej


Zastosowanie ozonu jako środka antybakteryjnego i przedłużającego trwałość w transporcie ma bardzo wiele zalet. Dzięki zastosowaniu ozonu w postaci gazowej w naczepie chłodni minimalizujemy straty w produkcie, gdyż cały czas utrzymywana jest Kontrolowana Atmosfera Ozonowa, a tym samym neutralizowany jest etylen i niszczone są wszystkie grzyby, pleśnie i bakterie. Systemy Ozon Food montowane we wnętrzu naczepy chłodni dezynfekując jej wnętrze, produkt i przedłużają trwałość od momentu załadowania i zamknięcia naczepy. Dzięki temu niszczone są wszystkie mikroorganizmy odpowiedzialne za psucie produktów.

Zalety:

  • Przedłuża trwałość produktów na etapie transportu
  • Dezynfekuje produkt
  • Kontrola mikrobiologiczna, hamuje i minimalizuje wzrost patogenów, bakterii, wirusów, grzybów, pleśni itp.
  • Neutralizuje etylen

Dowiedź się więcej

Lód Ozonowy

Ozon może występować w postaci gazowej, wodnej i lodu ozonowego. Dzięki zastosowaniu wody ozonowej do wytwarzania lodu łuskanego zyskujemy zwiększenie bezpieczeństwa produktów chłodzonych np. ryb i wydłużenie ich trwałości po przez ich dezynfekcję. Ozon w postaci lodu ozonowego niszczy wszelkie mikroorganizmy oraz biofilm występujące na produktach oraz dezynfekuje opakowanie. Dzięki zastosowaniu ozonu we wszelkich procesach technologicznych np. do mycia mięsa lub ryb, a następnie przechowywaniu ich w lodzie ozonowym pozwala na wyeliminowanie zagrożeń chorobotwórczych. Lód ozonowy podczas topnienia zamienia się w wodę ozonowaną, która również posiada właściwości dezynfekcyjne i wydłuża trwałość produktów tak więc mamy 2 w 1.

Dowiedź się więcej

Rybołówstwo Morskie

W rybołówstwie morskim bardzo ważne jest zachowanie świeżości złowionych ryb. Aby tym jakże ważnym wymaganiom sprostać należy zamontować systemy Ozon Food wytwarzające lód ozonowy lub wodę ozonowaną. Systemy Ozon Food mogą zostać zintegrowane z już istniejącymi wytwornicami lodu. Systemy Ozon Food do produkcji lodu ozonowanego zapewniają także neutralizacje przykrych zapachów i gwarantują miły i świeży zapach produktów przechowywanych. Ozon nie wpływa negatywnie na smak, zapach i kolor produktów lecz je polepsza.

 

Kategoria podzielona jest na urządzenia według procesów Technologicznych w przemyśle spożywczym i owocowo-warzywnym. Dzięki temu możecie Państwo dobrać odpowiednie urządzenia bezpośrednio do Państwa zapotrzebowania względem procesu.

Dowiedź się więcej

 

Kopiowanie, przetwarzanie i wykorzystywanie treści oraz zdjęć bez zgody Ozon Food jest ZABRONIONE !