Ozonowanie drobiu!

 

Właściwa ochrona

Jeżeli działasz w branży przetwórstwa drobiu na pewno wiesz, że ten biznes wymaga bezwzględnego przestrzegania zasad higieny.

W ramach zaawansowanej strategii bezpieczeństwa nasze systemy ozonowania gwarantują pomoc    w utrzymaniu sterylnych warunków na terenie całego zakładu.

 Dlaczego ozonowanie jest tak efektywne?


Ozon jest 50 razy silniejszy i 3000 razy szybszy od chloru, a co najważniejsze, jest ekologiczny i bezpieczny zarówno dla środowiska jak i konsumentów. Dodatkowo, rozpada się w tlenie i nie wnika do produktów mimo, iż stanowi dla nich właściwą i skuteczną barierę ochronną.

 

Uwaga! Wszelkie działania mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności, powinny rozpoczynać się już na

etapie dezynfekcji drobiu, aż po pakowanie, przechowywanie i transport.

 

Wodę ozonowaną stosuje się do bezpośredniego rozpylania wewnątrz i na zewnątrz drobiu już podczas patroszenia. Następnie może posłużyć do mycia i dezynfekcji podczas porcjowania oraz pozostałych procesów technologicznych.

Woda ozonowana skutecznie dezynfekuje i myje powierzchnie i urządzenia, również te, mające bezpośredni kontakt z produktem.

 

W jakiś sposób możesz skonfigurować system ozonowania w swoim zakładzie?

Woda ozonowana może być stosowana w postaci natrysku lub kaskady na mięso i wyroby mięsne a także do dezynfekcji pojemników, opakowań, urządzeń i linii technologicznych.

Nasz system możesz bez przeszkód podłączyć do każdej już istniejącej instalacji wodnej, elektrycznej czy linii technologicznej.

Ozon w postaci gazowej służy do przechowywania mięsa w Kontrolowanej Atmosferze Ozonowej (KOA) oraz w naczepach chłodni podczas transportu.

 

 

W czym system ozonowania jest lepszy od tradycyjnych środków?

 

 

  • Przedłuża trwałość mięsa i gotowych produktów mięsnych
  • Minimalizuje wirusy i bakterie
  • Poprawia smak, kolor i zapach
  • Zapobiega nadmiernemu psuciu się mięsa i rozwojowi rozmaitych związków chorobotwórczych i bakterii
  • Dezynfekuje powierzchnie robocze, urządzenia procesowe
  • Jest znacznie silniejszy i szybszy od chloru
  • Zapewnia znaczne oszczędności wody i energii
  • Może zastąpić przestarzałe już procesy termiczne i chemiczne
  • Jest w pełni ekologiczny, nie pozostawia żadnych śladów gdyż rozpada się w tlenie

 

System ozonowania to finansowe korzyści i niezawodna technologia!

 

 

 

Kopiowanie, przetwarzanie i wykorzystywanie treści oraz zdjęć bez zgody Ozon Food jest ZABRONIONE !