Ozon: cząsteczka o potrójnej mocy
Ozon to substancja jak stworzona dla przemysłu spożywczego: dezynfekuje, utlenia i nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Rozwiązuje problem — i się ulatnia. Idealnie!
Stykamy się z nim od milionów lat, czując zapach po burzy. Dopiero od połowy XIX w. rozumiemy, czym jest i jak działa. Jaka jest historia ozonu?
Nazwa z burzy
Ozon znaczy pachnący (starogrecki ζον/ódzōn), ὄ właśnie ze względu na charakterystyczny zapach. Opisał go i nazwał w 1840 r. Christian Friedrich Schönbein. To cząsteczka złożona z trzech atomów tlenu (O3), w odróżnieniu od dwóch cząsteczek tworzących gaz, którym oddychamy (O2).
Czyściciel
Wyjątkowe w ozonie jest to, że tak, jak dwuatomowy tlen daje życie, tak trójatomowy potrafi go odbierać. Ozonem nie można oddychać — więc nie mogą nim oddychać roztocza ani bakterie. Dlatego tak doskonale dezynfekuje produkty spożywcze.
Ozon jest jednym z najmocniejszych środków dezynfekcyjnych. Jest około 50 razy skuteczniejszy i 3000 razy szybszy od chloru. Co cenne, nie zmienia on przy tym smaku dezynfekowanych substancji.
CIEKAWOSTKA
Ozon chroni nas nie tylko przed nieświeżą żywnością
ale i przed promieniowaniem nadfioletowym (UV). UV rozbija O3 na ‘dobry’ tlen O2 i wolny atom O. Dziura ozonowa to właśnie ubytki w warstwie O3.
Wszechstronność i bezpieczeństwo
Ozon to sprawdzony i gruntowanie zbadany środek dezynfekujący. Jest zatwierdzony przez amerykańskie FDA, USDA, USDA Organic, jak również przez polski Sanepid i Ministerstwo Zdrowia. Wykorzystuje się go również w bardzo rygorystycznych procedurach HACCP.
Ozon Food przetestował i przygotował do praktycznego wykorzystania w przemyśle liczne technologie wykorzystanie ozonu:
PRODUKCJA
Ozon stosowany w przemyśle wyróżnia się wysokim stężeniem. Dezynfekuje, utlenia i przedłuża trwałość produktów.
Może mieć postać ciągłego strumienia wody lub powietrza, dezynfekując żywność, linie technologiczne bądź inne elementy infrastruktury.
Efektem stosowania ozonu jest usunięcie wszelkich bakterii i zanieczyszczeń. Najbardziej widoczną korzyścią ze stosowania O3 jest znaczne przedłużenie trwałości produktu, co daje wymierne zyski przedsiębiorstwu.
Ozon na produkcji to również krótsze postoje, mniej strat w transporcie i ogólnie większa wydajność całego procesu.
WODA OZONOWANA
Ozon rozpuszcza się w zimnej wodzie, tworząc tzw. wodę ozonowaną.
Stosujemy ją jako:
• oprysk niskociśnieniowy
• oprysk ręczny
• kurtyny opryskowe
• myjki wysokociśnieniowe
Czysty zysk
Wyjątkową cechą wody ozonowanej, wynikającą z odporności na zanieczyszczenia, jest możliwość wykorzystywania jej w obiegu zamkniętym.
To kolejne źródło bardzo dużych oszczędności dla firmy.
TECHNOLOGIA
Każdy system ozonowania jest tworzony ‘pod’ firmę, dosłownie co do centymetra dopasowany do jej linii technologicznych i potrzeb. Starannie dobieramy stężenie i czas oddziaływania O3 oraz wyposażamy instalację w czujniki i wygodną automatykę. Każdy szczegół ma znaczenie dla przyszłych zysków.