O ozonie

 

Ozon: cząsteczka o potrójnej mocy

 

Ozon to substancja jak stworzona dla przemysłu spożywczego: dezynfekuje, utlenia i nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Rozwiązuje problem — i się ulatnia. Idealnie!

Stykamy się z nim od milionów lat, czując zapach po burzy. Dopiero od połowy XIX w. rozumiemy, czym jest i jak działa. Jaka jest historia ozonu?

Nazwa z burzy

Ozon znaczy pachnący (starogrecki ζον/ódzōn), ὄ właśnie ze względu na charakterystyczny zapach. Opisał go i nazwał w 1840 r. Christian Friedrich Schönbein. To cząsteczka złożona z trzech atomów tlenu (O3), w odróżnieniu od dwóch cząsteczek tworzących gaz, którym oddychamy (O2).

Czyściciel

Wyjątkowe w ozonie jest to, że tak, jak dwuatomowy tlen daje życie, tak trójatomowy potrafi go odbierać. Ozonem nie można oddychać — więc nie mogą nim oddychać roztocza ani bakterie. Dlatego tak doskonale dezynfekuje produkty spożywcze.

Ozon jest jednym z najmocniejszych środków dezynfekcyjnych. Jest około 50 razy skuteczniejszy i 3000 razy szybszy od chloru. Co cenne, nie zmienia on przy tym smaku dezynfekowanych substancji.

CIEKAWOSTKA

Ozon chroni nas nie tylko przed nieświeżą żywnością
ale i przed promieniowaniem nadfioletowym (UV). UV rozbija O3 na ‘dobry’ tlen O2 i wolny atom O. Dziura ozonowa to właśnie ubytki w warstwie O3.

Wszechstronność i bezpieczeństwo

Ozon to sprawdzony i gruntowanie zbadany środek dezynfekujący. Jest zatwierdzony przez amerykańskie FDA, USDA, USDA Organic, jak również przez polski Sanepid i Ministerstwo Zdrowia. Wykorzystuje się go również w bardzo rygorystycznych procedurach HACCP.

Ozon Food przetestował i przygotował do praktycznego wykorzystania w przemyśle liczne technologie wykorzystanie ozonu:

PRODUKCJA

Ozon stosowany w przemyśle wyróżnia się wysokim stężeniem. Dezynfekuje, utlenia i przedłuża trwałość produktów.

Może mieć postać ciągłego strumienia wody lub powietrza, dezynfekując żywność, linie technologiczne bądź inne elementy infrastruktury.

Efektem stosowania ozonu jest usunięcie wszelkich bakterii i zanieczyszczeń. Najbardziej widoczną korzyścią ze stosowania O3 jest znaczne przedłużenie trwałości produktu, co daje wymierne zyski przedsiębiorstwu.

Ozon na produkcji to również krótsze postoje, mniej strat w transporcie i ogólnie większa wydajność całego procesu.

WODA OZONOWANA

Ozon rozpuszcza się w zimnej wodzie, tworząc tzw. wodę ozonowaną.

Stosujemy ją jako:

• oprysk niskociśnieniowy
• oprysk ręczny
• kurtyny opryskowe
• myjki wysokociśnieniowe

Czysty zysk

Wyjątkową cechą wody ozonowanej, wynikającą z odporności na zanieczyszczenia, jest możliwość wykorzystywania jej w obiegu zamkniętym.

To kolejne źródło bardzo dużych oszczędności dla firmy.

TECHNOLOGIA

Każdy system ozonowania jest tworzony ‘pod’ firmę, dosłownie co do centymetra dopasowany do jej linii technologicznych i potrzeb. Starannie dobieramy stężenie i czas oddziaływania O3 oraz wyposażamy instalację w czujniki i wygodną automatykę. Każdy szczegół ma znaczenie dla przyszłych zysków.