Badania

Naukowa perfekcja: badamy wszystko, by klienci mogli być pewni wszystkiego

 

Prowadzimy stały program badań nad ozonem i jego zastosowaniem w przemyśle spożywczym. To naukowa odnoga naszej działalności.

Inwestujemy w wiedzę, bo to przynosi najwięcej korzyści klientom. To dzięki niej Ozon Food jest tak wyjątkową firmą, i stale się rozwija.

Jesteśmy jedynym producentem systemów ozonowania w Europie ŚrodkowoWschodniej — ale tak naprawdę czymś dużo więcej niż wytwórcą i instalatorem generatorów czy czujników. Dział badań jest integralną częścią firmy, źródłem jej tożsamości oraz rynkowej przewagi. Nie przynosi oczywiście zysku finansowego, ale dostarcza energię i innowacje, które napędzają całą resztę firmy.

Nauka to część naszego DNA

Ozon Food stworzyli ludzie, którzy biznesową energię połączyli z temperamentem i ambicjami naukowca.

Chcemy zdobywać rynek, ale też wiedzę. Nasze osiągnięcia pozwalają klientom Ozon Food zejść z utartych ścieżek i wprowadzać nowe rozwiązania: bardziej zyskowne, bardziej ekologiczne i bardziej przyszłościowe.

 

Laboratorium Ozon Food

Badania przeprowadzamy w firmowym laboratorium oraz, dla porównania wyników i szerszego zakresu wiedzy, w wielu innych ośrodkach: uczelniach wyższych, instytutach naukowych i technologicznych, zakładach przemysłowych i gospodarstwach (te ostatnie pozwalają na przetestowanie instalacji w warunkach rzeczywistych)

Dzięki realnym, sprawdzonym w terenie wynikom możemy stale usprawniać kolejne szczegóły generatorów, czujników i innych elementów instalacji. Dążenie do perfekcji nigdy nie ma końca. Nasze produkty ciągle stają się coraz lepsze.

 

Naukowe sukcesy

Wyniki są więcej niż zadowalające. Badania owoców i warzyw poddanych ozonowaniu, jakie wykonaliśmy w Instytucie Fizjologii Roślin PAN, udowodniły skuteczność naszych metod oraz rozwiązań technicznych, oraz pokazały, że ozon może dodatkowo pomóc zachowywać składniki odżywcze tracone przy innych sposobach konserwacji i przechowywania.

Współpraca z ośrodkami naukowymi nie jest dla nas tylko dodatkiem do działu handlowego. Sumienność i rygor, z jakim podchodzimy do swojej pracy, sprawiła, że Ozon Food szybko dołączył i utrzymuje się w światowej czołówce producentów geberatorów ozonu i systemów ozonowania.

To sukces, który bierze się z ciężkiej pracy i determinacji, by nie poprzestawać na pierwszym dobrym rozwiązaniu. Nasi klienci mają dostać to, co najlepsze.

 

Eksperci, którym można ufać

Każda technologia Ozon Food została starannie przetestowana. Czy to ozonowanie wodą, czy lodem, czy ozonem w postaci gazu (atmosfera O3), możesz być pewien, że otrzymujesz od nas niezawodną i bezpieczną technologię.

Zakres badań to m.in.: wpływ wody ozonowanej na warzywa i owoce, odporność na transport, chłodzenie, wartości odżywcze przed/po ozonowaniu, testy na różnych rodzajach żywności (produkty mięsne, drów, ryby, owoce morza, jaja itp.). Badamy również zastosowania w dezynfekcji urządzeń i przestrzeni, w której przechowywana jest żywność.

Wszystkie wyniki były i pozostają pozytywne. Wprowadzamy ozon do kolejnych branż, zdobywając kolejnych zadowolonych klientów.

 

Innowacja doceniona przez Urząd Patentowy

Technologiczne zastosowania ozonowania żywności, które oferujemy naszym klientom, zostały zarejestrowane w Urzędzie Patentowym Rzeczypospolitej Polskiej pod nr 000000000.

Nie wykonuj testów ozonu sam

Ostrzegamy — nawet, jeśli rozważasz zastosowanie ozonu w swojej firmie, nie wykonuj testów samodzielnie. Konserwacja żywności to duża odpowiedzialność i ryzyko zniszczenia ładunku czy zatruć. To ważne, by technologia była sprawdzona pod każdym kątem i z zastosowaniem obiektywnych procedur.